Arthur van Schendel, schrijver
Informatie over het werk en het leven van de schrijver Arthur van Schendel (5 maart 1874 - 11 september 1946)

Voor info over de schrijver klik hier.

De boeken van Arthur van Schendel 

Alle boeken van Arthur van Schendel waaronder Een zwerver Verliefd en Een zwerver verdwaald, Het fregatschip Johanna Maria, De waterman, De wereld een dansfeest en Herinneringen van een domme jongen zijn gedigitaliseerd en hier gratis te downloaden als ebook, pdf of scan dankzij de Koninklijke Bibliotheek / Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Het Verzameld Werk (1976) hier


De 1e drukken van de individuele boeken hier

De Jeugdherinneringen (1989) hier


Begin jaren veertig legde Arthur van Schendel op verzoek van zijn kinderen zijn herinneringen aan zijn vroege jeugd vast. Jeugdherinneringen bestrijkt de periode van de vroegste jeugd in Nederlands-Indië tot zijn eerste prozapublicaties.

Bibliografie

In elke deel van het Verzameld Werk (klik hier) is een bibliografie en drukgeschiedenis op genomen.

Voor info over de stichting klik hier.

Actueel

Literatuurmuseum Om aandacht te besteden aan de 75ste sterfdag op 11 september 2021 heeft het Literatuurmuseum een kleine fysieke en een digitale tentoonstelling ingericht. Klik hier voor het aardige en verklarende artikel van Bertram Mourits.  

Uitgelezen Boeken Op 11 september 2021 verscheen een editie van dit tijdschrift gewijd  aan 'Arthur van Schendel, schrijver'. Het fregatschip Johanna Maria en Herinneringen van een domme jongen schreef hij eerst met potlood op kleine blocnootjes, daarna schreef hij een goed leesbare netversie met inkt voor de zetterij. Veel schrijfwerk! Met observaties uit de eerste hand van Jan Greshoff uit 1934. Als bijlage zo'n blocnootje op ware grootte waarop pagina's van het begin en het einde van het Fregatschip, enkele pagina's van de voorbereiding en het hele verhaal van De domme jongen en de Chinese heer. Klik hier om naar de site van uitgeverij De Buitenkant te gaan waar u dit nummer kunt bestellen.

Het Schrijversprentenboek (1976) geeft een goed inzicht in het leven en werk van de schrijver door middel van biografische teksten, foto's en de bibliografie. Lees de inleiding van H.A. Gomperts hier, bekijk de plaatjes en de verklarende teksten hier en lees de beknopte bibliografie hier


Jan Toorop (1858 - 1928), Portret van Arthur van Schendel, Olieverf op karton, 1914, in langdurig bruikleen aan het Stedelijk Museum, Amsterdam.Filmpje (ca. 1931) met de enige bewegende beelden Enkele jaren geleden dook in het archief van de Arthur van Schendel stichting een tot dan toe onbekend, levendig en geluidloos filmpje op. Begin jaren dertig woonden de Van Schendels in Bellevue bij Parijs i.v.m. de studie van dochter en zoon. De schrijver, zijn vrouw Annie, dochter Kennie en zoon Sjeu komen naar buiten, poseren en zijn vrolijk. Aan het einde danst Arthur met dochter Kennie. Naast de Van Schendels is er de literator en goede vriend Jan Greshoff en een voorname, vooralsnog onbekende, dame te zien. Weet u wie dat kan zijn? Uw reactie graag via info@arthurvanschendel.nl. Klik hier voor het filmpje.

1897 foto door Willem Witsen (1860 - 1923)